WordPress back-up: het waarom en hoe
Jouw gegevens zijn waardevol. Door regelmatig back-ups te maken behoud je jouw gegevens en voorkom je dat veel gegevens verloren gaan. We krijgen het regelmatig te horen: jij (of je collega) klikt per ongeluk op het update knopje en alles lijkt van de website verdwenen. Een foutje is zo gemaakt. Maak hierom dus regelmatig een back-up. In dit artikel zullen we uitleggen op welke manier back-ups gemaakt kan worden.
Het “back-uppen” van je website geeft je niet alleen een veilig gevoel, maar behoedt je ook van een vastgelopen website. Een ongeluk zit wat dat betreft in een klein hoekje. Het updaten van een thema of plug-in kan al veroorzaken dat je hele website niet meer bereikbaar is. Het is in dat geval fijn om dit terug te draaien door een back-up terug te plaatsen.
Ook gekeken naar het kostenplaatje is het ‘even’ maken van een back-up een goed idee. Als je website bijvoorbeeld gehackt wordt, is het erg tijdrovend om alle vuile code uit de website te verwijderen. Met het terugzetten van een back-up ben je in één keer verlost van deze onbruikbare code. Je bespaart dus hiermee de kosten die je moet maken om een security expert of internetbureau in te schakelen.
Het maken van een handmatige back-up is een optie, echter komt hier wel wat technische kennis bij kijken. Door middel van een applicatie als phpMyAdmin is het mogelijk om snel een back-up te maken, alleen is hier binnen geen mogelijkheid om dit automatisch te laten doen (bijvoorbeeld om de week, of om de maand). Dit maakt deze methode eigenlijk niet geschikt voor de standaard gebruiker. Hiervoor zullen we de twee meest gebruiksvriendelijke back-up methodes geven.
WordPress back-uppen door een plug-in
Een effectieve en snelle manier van het back-uppen van je WordPress website is het gebruiken van een plug-in. In de plug-in omgeving van WordPress is het eenvoudig om een gratis plug-in te installeren en het maken van een back-up te starten. Er zijn op het internet tientallen reviews en vergelijkingen van deze plugins te vinden. Wij beperken ons in dit artikel tot een heel fijne plug-in: BackWPup.
BackWPup
BackWPup is in basis een gratis plug-in. Bij veel andere plugins is er voor een aantal basisinstellingen al een PRO licentie nodig. Voor het back-uppen van je website bestanden + database op je eigen server of via FTP volstaat de gratis variant. Ook het aanmaken van een terugkerende back-up (iedere week, iedere maand) is mogelijk binnen deze plug-in. Verder is aan te geven welke bestanden er wel of niet in de back-up geplaatst dienen te worden. Wij slaan bijvoorbeeld altijd de standaard WordPress bestanden over, om de back-up zo compact mogelijk te houden, en beperken ons binnen deze plug-in tot het back-uppen van de plugins, uploads en thema’s.
De database is de belangrijkste schakel in je WordPress website. Het is dan ook van belang dat deze vaker geupdate wordt. Omdat deze vaak slechts enkele MB’s groot is, is het mogelijk om een heel aantal database back-ups te bewaren, terwijl deze back-up dagelijks wordt uitgevoerd. Een voorbeeld van een back-up schema is:
- Maak iedere dag een backup van de WordPress database
- Bewaar 30 van deze backups zodat je altijd tot een maand geleden terug kan plaatsen
- Maak iedere 14 dagen een backup van de bestanden uit de /wp-content directory. Sluit hierbij algemene plugins uit, die kunnen later altijd handmatig teruggezet worden
- Bewaar minimaal 4 van deze back-ups
Bij het maken van een back-up plan is het van belang wat het doel van de website is. Als jouw organisatie een groot deel van de omzet via de website genereert is het herstellen van recente gegevens natuurlijk belangrijker dan een website die enkel als visitekaartje dient.
Denk bij het maken van een lokale back-up er wel aan dat hackers vrij toegang hebben tot deze bestanden, zodra ze jouw FTP gegevens hebben achterhaald. De PRO versie van BackWPup versleuteld de bestanden. Nog beter is om de back-up op een externe locatie op te slaan.
WordPress back-up door hosting aanbieder
Zoals gemeld zijn er tientallen plugins die je op weg kunnen helpen bij het maken van een goede back-up. Een goed webhosting bedrijf heeft een back-up omgeving in zijn serveromgeving geïntegreerd. Zo maken wij in al onze hosting pakketten standaard iedere dag een back-up van je website én je e-mail. Vraag bij twijfel de back-up mogelijkheden na bij je hosting provider.
Uiteindelijk maakt het niet uit hóé je jouw website back-upt, áls je dit maar regelmatig doet. Dit zou bovenaan het prioriteitenlijstje moeten staan bij het maken en inrichten van jouw WordPress onderhoud. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, ben je in ieder geval zeker van behoud van je gegevens. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee…