WordPress: 7 dingen die je zeker moet doen na het installeren
Stel je wilt een nieuwe website. Hoe pak je dat aan? Het installeren van WordPress op jouw systeem is stap 1 om jouw website te bouwen. Maar wat komt er daarna? Wat moet je na het installeren van WordPress doen om een geslaagde website te bouwen? In dit blog gaan we dieper in op de vervolgstappen.
WordPress is het meest populaire contentmanagementsysteem ter wereld en is tevens erg makkelijk om jezelf aan te leren. Wanneer je met een lege website begint heeft het slechts een korte, steile leercurve.
Er zijn honderden manieren die ontwikkelaars hebben gebruikt en nog steeds gebruiken om een solide basis voor een nieuwe website mogelijk te maken. Essentiële zaken voor een website zijn bijvoorbeeld: het opzetten van gegevensanalyse (wat komt er in de website, wat is de doelgroep etc), de algemene instellingen, het voorbereiden van contactformulieren, het organiseren van de navigatie lay-out en nog veel meer.
Wij hebben de zeven belangrijke stappen voor jou op papier gezet die jou gegarandeerd zullen helpen bij het algehele proces van het live zetten van jouw website.
1. Website-informatie

De website is ontworpen op basis van een doelgroep en daarom is het belangrijk om kritisch te kijken naar de informatie die de site aan de bezoekers verstrekt.
- Tijdzone: We raden aan om de tijdzone en datum- en tijdnotatie aan te passen die je op jouw website wilt weergeven. Deze wijzigingen kunnen worden aangebracht door te navigeren naar de algemene opties van de instellingen. In het geval van Nederland: Zoek op Amsterdam. Hiermee worden de zomer- en wintertijd automatisch aangepast.
- Slogan en sitetitel: Nadat je de tijdzone hebt aangepast en terwijl je je nog in het gedeelte van de algemene instellingen bevindt, moet je ervoor zorgen dat je de naam van jouw website toevoegt. Ook je slogan kun je hier kwijt. Hierdoor weten de bezoekers meteen waarover de website gaat. Tevens kan een goede slogan ervoor zorgen dat jouw merk enorm opvalt online. Heb je geen slogan? Maak dit veld dan leeg.
- Permalinks: Het vindbaar maken van je website is tegenwoordig niet meer weg te denken. Een goede URL (hetgeen je in de adrsbalk typt/vindt) is hiervan belang. SEO vriendelijke paginalinks kun je aanpassen via Instellingen > Permalinks. Selecteer voor een basis webiste hier de optie “Berichtnaam”.
- Discussie: Deze instelling is afhankelijk waar je jouw website/blog voor gaat gebruiken. Als je enkel de website als bedrijfspresentatie gaat gebruiken, is het over algemeen niet nodig om reacties in te stellen. Het is dan ook beter deze uit te schakelen om spammers te voorkomen. Hierbij een overzicht van de instellingen die je via Instellingen > Discussie toe kunt passen:

2. Hou het eenvoudig

Je zal merken dat de website een aantal pagina’s en plug-ins standaard mee installeert. Deze inhoud wordt als tijdelijk voorbeeld weergegeven om een beeld te schetsen van wat er allemaal op een website kan staan. Dergelijke inhoud kan in verschillende secties van WordPress worden verwijderd.
- Voorbeeldpagina’s en berichten verwijderen: Wanneer je op jouw dashboard kijkt bij de sectie ‘Berichten’, dan zie je een blogpost genaamd ‘Hallo wereld’. Deze kan verwijderd worden of in de prullenbak te zetten. Ook de standaard pagina kun je verwijderen of aanpassen.
- Standaardthema’s verwijderen: Nadat je WordPress geïnstalleerd hebt, zijn er ook standaardthema’s geïnstalleerd. Deze kun je verwijderen om de installatie zo schoon mogelijk te houden. Ook bespaart het verwijderen van deze ongebruikte thema’s nog eens opslagruimte. Ga naar Weergave > Thema’s en klik binnen het te verwijderen thema op “Themadetails” dat je op jouw dashboard kan vinden. Selecteer in de rechterbenedenhoek van het ongewenste thema de optie “verwijderen” om deze permanent te verwijderen. Als het thema actief is, kan je deze niet verwijderen. Dan moet je eerst het thema inactief maken door een ander thema te selecteren en kan je vervolgens het thema alsnog verwijderen.
3. Selecteer een nieuw thema

Nadat je klaar bent met het verwijderen van alle ongewenste inhoud, ga je de vormgeving van jouw website opzetten. De lay-out dus het uiterlijk van jouw website worden bepaald door het WordPress-thema dat jij kiest. Deze thema’s zijn ofwel gemaakt door WordPress zelf, ofwel door gespecialiseerde ontwikkelaars. Afhankelijk van jouw marketingplan en -budget kies je om iets volledig custom te laten maken, of voor de eenvoudigere oplossing kiest. We hebben hier eerder een blog over geschreven. Lees deze hier: Premium WordPress thema of maatwerk template.
4. Plug-ins

Van zichzelf is WordPress een vrij leeg en kaal systeem. De basis is leeg en kan volledig naar wens als een Lego toren in elkaar worden gezet. Zowel WordPress als externe ontwikkelaars hebben een breed scala aan plug-ins. Deze bevatten verschillende functies die handig kunnen zijn voor jouw website. Afhankelijk van de vereiste functies kun je ervoor kiezen om gerelateerde plug-ins te downloaden. Denk hierbij aan contactformulieren, social share of snelheidsplug-ins,
De standaard plug-in Hello Dolly kan je verwijderen. Deze is vooral als demo geïnstalleerd. De andere plug-in die standaard wordt geïnstalleerd, is Akismet. Deze anti-spam plug-in zorgt er voor dat nieuwe reacties op de website eerst worden gescand. Wij gebruiken deze zelf niet, omdat wij gebruik maken van Google ReCaptcha.
5. Beveilig jouw website

Na het installeren van WordPress moet je jouw website goed beveiligen. Te eenvoudige wachtwoorden leidt momenteel voor tachtig procent van de beveiligingsinbraken op het internet.
Het bijwerken van jouw website met alle recente updates, een verborgen URL voor beheerders en sterke wachtwoorden zijn de basis aandachtspunten om de website te beschermen. Om wachtwoorden sterker te maken, gebruiken wij tweetrapsverificatie die een extra, individuele code in het wachtwoord stopt dat om de zoveel tijd verandert. Dit maakt het heel moeilijk voor hackers om zonder toestemming toegang tot jouw website te verkrijgen.
Het is ook belangrijk om een SSL-verbinding in te schakelen. Hiermee toon je aan jouw gebruikers dat de website veilig is. Tevens biedt een SSL-verbinding een beveiliging voor gegevens die vanaf jouw website verzonden worden. Zo ben je beter beschermd tegen externe hack-pogingen, aangezien de verzonden of ontvangen gegevens verplicht een SSL-certificaat moeten hebben.
Bezoekers van jouw website kunnen zien dat je website is beveiligd met een SSL-certificaat door het slotje in de adresbalk.
6. Google Analytics

Het bouwen van een goede website en het constant onderhouden van de prestaties van een website die live is, zijn twee totaal verschillende dingen. Je kan jouw website verbinden met Google Analytics, en daarmee kan je de statistieken van jouw website bijhouden. Hierdoor kan je gericht je website verbeteren en daarmee het gewenste doel van jouw website behalen.
Via Google Analytics kan je veel nuttige inzichten krijgen om jouw publiek beter te begrijpen. Enkele voorbeelden hiervan zijn inzicht in het gebruikersgedrag, websiteverkeer en doelgroep.
Een veelgebruikte methode waarmee mensen Google Analytics in hun website implementeren, is via de plug-in uitgebracht door MonsterInsights. Deze plug-in maakt het mogelijk om de statistieken direct vanuit WordPress te bekijken!
7. Back-up

Dit is een belangrijke stap die vaak wordt vergeten. Als je hier wat tijd vrijmaakt om een back-upstrategie in te plannen, zal dit je op de lange termijn helpen. Dit klinkt heel heftig maar valt met de juiste tools reuze mee.
Soms gaat alles op een website verloren, bijvoorbeeld door technische fouten, spammers, spambots of potentiële hackers. Je verliest dan alle data, en moet dan de hele website weer opnieuw bouwen.
Als je echter gebruik maakt van een periodiek back-upsysteem, dan kan alles vaak in een mum van tijd hersteld worden. Dit bespaart je trauma’s van het opnieuw moeten maken van alle content die je al eerder gemaakt had. Door middel van een back-up kan jouw website dan snel weer online staan en ondervinden jouw gebruikers hier geen last van.
Hou er wel rekening mee dat WordPress geen standaard back-up-systeem geïnstalleerd heeft. Na het installeren van WordPress zal je zelf onderzoek moeten doen naar een efficiënte plug-in die je daarbij kan helpen. We hebben hier eerder een blog over geschreven. Lees deze in de blog WordPress back-up: het waarom en hoe.
Als je de bovenstaande stappen gevolgd hebt, heb je in ieder geval een stabiele basis voor je website. Natuurlijk heeft iedere website een eigen stijl en inhoud, maar desondanks kunnen deze zeven stappen je de ontwikkeling van een WordPress site een stapje verder helpen.
Analyseer je website stap voor stap, zelfs als dit wat extra tijd kost. Want op de lange termijn zal dit zijn vruchten afwerpen. Zodra je voldoende ervaring hebt met het ontwikkelen van websites zal je deze stappen vanuit nature volgen.