Q&A: Is mijn WordPress site geschikt als app?

Dat WordPress een ideaal content management systeem is, hoeven wij als WordPress specialist natuurlijk niet uit te leggen. Het is natuurlijk niet voor niets het meest gebruikte content management systeem (CMS) ter wereld. Meer dan de helft van de website bezoekers komt van een mobiele telefoon. Vaak om heel specifieke informatie op te zoeken. Wat is er dan handiger om deze informatie in een app binnen handbereik te hebben? Denk bijvoorbeeld aan handleidingen, afgeschermde inhoud, (registratie)formulieren en noem zo maar op. Het is natuurlijk mogelijk om een heel nieuw systeem te bouwen die deze inhoud gaat tonen. Bij aanpassingen zal dan ook op twee plaatsen deze aanpassingen gedaan moeten worden, wat discrepantie met zich meebrengt. Het zou dus ideaal zijn om dezelfde informatie op één plek beschikbaar te maken voor zowel de website als een app. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden: “Native App”, “Hybride App” en “Progressive Web App (PWA)”.

Native app

Een “native app” is een stukje software (applicatie) geschikt voor een specifiek apparaat, bijvoorbeeld alleen voor Android of alleen voor iOS. Vaak wordt dit ontwikkeld omdat er specifieke eisen zijn met betrekking tot functionaliteiten van het specifieke apparaat. Ook kunnen ze gebruik maken van de specifieke hardware en software aanwezig op dit apparaat. Als de app ook op andere apparaten werkzaam dient te zijn, zullen ontwikkelaars hier een aparte app voor moeten ontwikkelen. Het voordeel van een native app is dat deze offline inhoud weer kan geven. De gegevens die getoond worden kunnen dus op het apparaat worden geïnstalleerd. Native apps zijn beschikbaar via de appstores. Het grote nadeel van native apps is dat het arbeidsintensief is om te ontwikkelen. Voor ieder apparaat dient een andere app geinstalleerd te worden. Hiermee zijn de onderhoudskosten ook hoog.

Hybride app

Een Hybride applicatie is een combinatie van een Native app en een web app. De werking hiervan is vergelijkbaar met een Web Applicatie, maar installeert als een native app. Hybride applicaties hebben toegang tot verschillende functionaliteiten van het apparaat, denk hierbij aan camera, opslagruimte en GPS. Het grote voordeel van hybride applicaties is dat ze eenvoudiger te ontwikkelen zijn dan een Native app, omdat dezelfde code op verschillende apparaten gebruikt kan worden. Hybride apps kunnen niet offline werken. De gegevens die getoond worden dienen altijd online beschikbaar te zijn. Hiervoor is een goede online structuur van belang.

Progressive web app

Een Progressive Web App (PWA) is als het ware de brug tussen een app en een website. De term “progressive” refereert naar het feit dat deze nieuwe functies introduceert, en vanuit de gebruikerservaring, tonen ze als een responsive website, maar dan meer op de manier van een mobiele applicatie. Het grote geheim achter een PWA is de service worker. Dit is een script dat een browser op de achtergrond draait, onafhankelijk van een webpagina, om functies te gebruiken die niet nodig zijn bij een webpagina of tussenkomst van een gebruiker. Denk hierbij aan het sturen van push notificaties, achtergrond synchronisatie en offline mogelijkheden. Deze functies worden de komende maanden/jaren flink uitgebreid. Het nadeel van een PWA is dat deze niet beschikbaar is in de appstore, maar zal door middel van een popup of via een webpagina binnen de website geïnstalleerd dienen te worden.

Het korte antwoord op de vraag in de titel is dus “ja”. Het is eenvoudig en relatief goedkoop om een progressive webapplicatie voor jouw WordPress omgeving te ontwikkelen. Het is wel van belang om, voordat de ontwikkeling start, de eisen en wensen goed op een rijtje te hebben, en dien je een duidelijke meerwaarde te formuleren ten opzichte van je huidige webiste. Vooralsnog zijn niet alle functionaliteiten van een mobiele telefoon geschikt voor een PWA. In onderstaande FAQ gaan we in het kort iets dieper in op de mogelijkheden.

rienco van koulil

Heb je vragen of advies nodig over de keuze over het omzetten van je WordPress website naar een App?
Neem dan contact op met Rienco via 0527-86 02 85 of mail info@teqz.nl.