Nieuwe functies binnen WordPress 5.5

WordPress 5.5 is op 11 augustus uitgegeven. Deze grote update brengt veel nieuwe functies met zich mee. De kern van deze update is “Snelheid, vindbaarheid en veiligheid”.

De nieuwe functies van WordPress zijn:

 1. Meer dan 1500 aanpassingen aan de Gutenberg editor
 2. Automatische updates van plug-ins en thema’s
 3. XML Sitemap
 4. en nog 150 nieuwe functies

Wij gaan het hebben over de belangrijkste aanpassingen.

1. Automatische updates voor plug-ins en thema’s

Dit is de grootste toevoeging van deze update. namelijk de manier om alle bestaande plug-ins automatisch te kunnen updaten wanneer er een update beschikbaar is. Dit brengt gemak maar ook risico’s met zich mee. Het instellen van de automatische updates gaat via het Plug-in scherm van de website.

Zo kan je auto-updates inschakelen

Het gemak van automatisch updaten van WordPress plugins

Door het instellen van automatische updates zijn bepaalde plugins en/of systemen overbodig welke eerder deze updates voor je regelde. Je hoeft je minder zorgen te maken over het update van de site en de site zal actueel blijven. Het niet of te laat updaten van plug-ins is namelijk de nummer 1 reden dat websites gehackt worden.

Risico’s van automatisch updaten van WordPress plugins

Hier zit ook gelijk het risico van het automatisch updaten. Niet elke plug-in word ondersteunt door WordPress, of werkt samen met andere plug-ins van de site. Misschien zijn het geen officiële plug-ins die door WordPress of WooCommerce worden aangeraden. hierdoor kan de automatisch update meer schade toe brengen. Wij zorgen er altijd voor dat alle plug-ins met een update worden nagekeken om te voorkomen dat er een lek ontstaat. Meer weten over onze support?

Ondanks alle risico’s is het altijd van belang om de laatste versie te gebruiken mits dit mogelijk is, en geen storingen in combinatie met andere plugins veroorzaakt.

2. Gutenberg editor verbeteringen

De voornaamste aanpassingen aan de Gutenberg editor zijn:

 1. Een simpelere toolbar
 2. Verbeterde kleurstelling binnen de interface
 3. Consistente stijl voor focus elementen
 4. Herontwerp van de iconen
 5. Grid voor blokken en witruimte
 6. Kopiëren en plakken van blokken
 7. Pijltjes om blokken naar boven of beneden te verplaatsen
 8. Multi-select staat toe om meerdere blokken te gelijk aan te passen

* Deze aanpassingen komen in de basis versie van de Gutenberg editor. Als deze editor als plug-in staat geïnstalleerd zijn deze aanpassingen al van toepassing.

Ook word het mogelijk om afbeeldingen bij te werken binnen de block editor. Dit houd in dat er bijgesneden, gedraaid en ingezoomd kan worden om zo alle afbeeldingen op de juiste manier te laten zien.

Pattern-blokken zijn toegevoegd zodat je secties kan opslaan en elders op de site weer hergebruiken zonder deze opnieuw te hoeven maken.

3. XML Sitemaps voor een betere SEO

WordPress sites werken goed samen met Google en om dit nog beter te maken word er een XML Sitemap toegevoegd van de belangrijkste delen van de site zoals pagina’s en berichten. Dit is van belang om de Google ranking van individuele pagina’s en berichten een boost te geven en zo de site beter vindbaar te maken.

WordPress frontend developer

Heb je vragen of advies nodig over de nieuwste versie van WordPress of hulp nodig bij het updaten?
Neem dan contact op met Jasper via 0527-86 02 85 of mail info@teqz.nl.