Het WordPress marktaandeel: 43% van de websites wereldwijd
WordPress is gelanceerd in 2003 als blogplatform. Destijds was het aan het concurreren met CMS systemen zoals Typepad, LiveJournal en Blogger.
In de huidige online wereld is WordPress veel meer dan dat. Het heeft de beperkingen van een blogplatform allang achter zicht gelaten en heeft tegenwoordig een groot aandeel in hoe het web zich gedraagt. Dit komt omdat WordPress (en eigenlijk al voor een lange tijd) het meest populaire content management systeem ter wereld is.
In deze blog gaan we dieper op het marktaandeel in. We behandelen de volgende vraagstukken:
- Hoeveel marktaandeel heeft WordPress wereldwijd?
- Welk soort websites worden er gebouwd in WordPress?
- Hoe blijft WordPress overeind in een wereld waar veel alternatieve platformen met no-code editors of drag & drop systemen aanwezig zijn?
WordPress marktaandeel: Hoe populair is WordPress?
WordPress is een content management systeem dat voor ieder soort bedrijf geschikt is. Van kleine freelancer tot grote corporaties, van grafisch ontwerper tot web developer: iedere doelgroep is geschikt om te werken met WordPress
Er zijn twee types WordPress websites:
Standaard gehoste websites op WordPress.com. Dit soort websites zijn vaak wat kleiner. Deze omgeving is namelijk minder schaalbaar. Het is erg lastig om eigen code of thema’s voor dit platform te ontwikkelen. Zelf gehoste WordPress websites, waarbij je wel volledige controle over code, afbeeldingen en plugins hebt, zijn gebouwd via WordPress.org:

Laten we nu in gaan op het marktaandeel van WordPress. Of eigenlijk, hoe mega groot dit marktaandeel eigenlijk is.
W3Techs houdt bij welk CMS systeem er gebruikt is binnen websites wereldwijd. Bij 33% van de websites is het niet mogelijk om uit te vinden welk systeem er gebruikt wordt. Vandaar dat het marktaandeel verdeeld is over 2 staafdiagram balken.

In de grijze balk kun je lezen dat het percentage websites dat WordPress gebruikt op het internet 43% is. Als je kijkt naar het aantal bekende content management systemen, dan heeft het zelfs een marktaandeel van 64,3%.
Ook al focussen we alleen op de kleinere balk, dan zie je dat WordPress ieder ander CMS wegblaast. Shopify, het op 1 na populairste platform heeft slechts een marktaandeel van 4.1%.
Een aantal andere interessante WordPress marktaandeel feitjes, gevonden via BuiltWith:
- 97% van alle blog pagina’s zijn gebouwd met WordPress
- Ruwweg 1 op de 3 van de top 1 miljoen meest bezochte websites is gebouwd in WordPress
Wie gebruikt WordPress?
Nu we wat ruwe cijfers hebben getoond, is het wellicht interessant te melden welke websites er op WordPress draaien.
Om te beginnen is onze site natuurlijk gebouwd in WP, de afkorting van WordPress. Maar ook grote bedrijven maken gebruik van WordPress. Zit er een tussen die je regelmatig bezoekt?
De volgende websites draaien bijvoorbeeld op WordPress:
- The White House – whitehouse.gov
- The Sun – thesun.co.uk
- Jeugdbescherming West – jeugdbeschermingwest.nl (door Teqz ontwikkeld)
- De Kinderkliniek – dekinderkliniek.nl (door Teqz ontwikkeld)
- Philips Engineering solutions – engineeringsolutions.philips.com
- SE Electronics – seelectronics.com (door Teqz ontwikkeld)
- Sendy – sendy.nl (door Teqz ontwikkeld)
- The Rolling Stones – rollingstones.com


Bekende merken gebruiken ook WordPress om hun blogs in te vertonen. Bijvoorbeeld:
- Samsung News – news.samsung.com
- Playstation Blog – blog.playstation.com
- Spotify Newsroom – newsroom.spotify.com
Het WooCommerce marktaandeel binnen webshops
WooCommerce is de meestgebruikte e-commerce plug-in binnen WordPress. Volgens WordPress.org, is deze op meer dan 5 miljoen websites geïnstalleerd.
Volgens W3Techs is WooCommerce zelfs de meest gebruikte plug-in binnen WordPress. Op maarliefst 20.1% van alle WordPress websites staat WooCommerce ook geïnstalleerd.

Hoewel WooCommerce technisch afhankelijk is van WordPress, hebben we wel inzicht in het totale marktaandeel van WooCommerce binnen de e-commerce markt.
Hieronder zie je een diagram met het percentage gebruikte WooCommerce webshops binnen de top 1 miljoen e-commerce websites (data via BuiltWith):

Zoals je kunt zien wordt WooCommerce zelfs meer gebruikt dan Shopify en Shopify Plus samen.
Waarom is WordPress het meest populaire CMS?
Er zijn verschillende redenen waarom WordPress een populair systeem is.
1. Gebruiksvriendelijkheid
Dit is verreweg het belangrijkst. De meeste webbouwers niet realiseren op te geven als ze voor een andere drag&drop website tool kiezen. Met WordPress heb je flexibiliteit over alle inhoud die je wilt of juist niet wilt tonen.

Een eigen custom thema maken, eenvoudig installeren van een plugin, snelle cachingmogelijkheden, SEO, e-commerce. WordPress is een open source platform dat al deze functionaliteiten bezit of kan implementeren. Voor ieder formaat website is de specifieke toepassing, plugin of code beschikbaar. Als deze niet aanwezig is, kan een custom plugin of functie worden ontwikkeld.
Omdat WordPress websites op ieder gekozen hostingomgeving geïnstalleerd kan worden, geeft dit de WordPress gebruiker meer controle over zijn website. Door te kiezen voor betrouwbare WordPress hosting en onderhoud kun je er van uit gaan dat de website geoptimaliseerd is voor snelheid, beveiliging en bereikbaarheid.
2. Flexibiliteit
Als je weer naar boven scrollt en kijkt naar de CMS marktaandeel lijst, zie je verschillende platformen die slechts geschikt gemaakt zijn voor 1 doel.
Neem bijvoorbeeld Shopify, Magento, OpenCart en Prestashop. Dit zijn allemaal e-commerce CMS systemen.
Blogger is zoals de naam al doet raden, alleen voor blogconcepten.
Wix en Weebly zijn meer standaard editors en ideaal voor kleine bedrijven zoals ZZP’ers, stukadoors, bakkerijen of installateurs die geen uitgebreide toepassingen zoeken op hun website. Vaak voldoet een portfolio en contactformulier al.
WordPress is daarentegen meer schaalbaar. Iedere toepassing die je (online) maar kunt bedenken is mogelijk binnen dit systeem.
Je hebt ook de flexibiliteit hoe een website op te bouwen. Je kunt kiezen om een thema vanaf nul op te bouwen, of een standaard of premium thema te installeren. Laatstgenoemde komen vaak met standaard drag&drop website builder zoals Elementor of WP Bakery.
Wij werken bij Teqz enkel met de standaard WordPress Gutenberg editor, omdat wij geloven zo dicht mogelijk bij de kern van WordPress proberen te blijven, zodat snelheid en beveiliging gewaarborgd blijft.
3. Aanpasbaarheid
De kracht van WordPress is dat het in basis door 1 development team gemaakt wordt, maar door ieder willekeurige WordPress developer uitgebreid kan worden. De Gutenberg editor is daar een fantastisch voorbeeld van. De standaard blokken kunnen worden uitgebreid met op maat gemaakte Gutenberg Blokken, zodat het design van een grafisch ontwerper pixpelperfect omgezet kan worden in WordPress code en blokken. Hiermee kun je een webpagina blok voor blok in elkaar “legoën”, door ze op (of onder) elkaar te stapelen.
WordPress is zoals gezegd open source software. Een koppeling leggen met een ander systeem of uitbreiden met een niet bestaande functionaliteit is geen probleem.

Ook heeft WordPress een uitgebreide plug-in bibliotheek. Inmiddels zijn hier 60.000+ plug-ins op aangemeld. Hiermee maakt kun je ook sneller een pagina uitbreiden met de door jou gewenste functionaliteit: je hoeft het wiel niet nog een keer uit te vinden.
4. Community
Omdat WordPress al voor langere tijd het meest gebruikte CMS systeem ter wereld is, wordt de ‘gemeenschap’ ook steeds groter.
WordPress.org heeft een eigen forum, iedere plug-in heeft daarbinnen zijn eigen sub-forum. Vragen worden snel beantwoord door de community of de plug-in bouwer zelf. Zij zijn er per slot van rekening ook bij gebaat een zo goed mogelijk functionerende plug-in te hebben, die ook nog eens hoog scoort in de reviews.
Voordat je een WordPress plug-in gaat installeren is het goed om de volgende punten te checken:
- Hoe vaak is deze geïnstalleerd?
- Hoeveel sterren heeft de plug-in en op basis van hoeveel reviews is deze score?
- Wanneer is de plug-in voor het laatst bijgewerkt?
Als je via WordPress.org geen goede (gratis) plug-in kunt vinden, is er nog altijd een alternatieve omgeving zoals ThemeForest. Deze omgeving heeft een uitgebreid scala aan betaalde WordPress thema’s en premium WordPress plug-ins, waarbij de door jou gezochte functie er vast en zeker bij zit.

En als laatst zijn er honderden zo niet duizenden blogs, video’s en podcasts over WordPress te vinden. Hier vind je van beginnende gebruiker tot vergevorderde developer tal van informatie met betrekking tot implementatie en configuratie van jouw website.
Hoe ziet de toekomst voor WordPress er uit?
Hoewel het de stijging van het aantal wereldwijd gebruikte WordPress websites iets afvlakt, blijft WordPress de absolute marktleider op het gebied van Content Management Systemen. Door de constante uitbreiding en verbetering zal de basis van WordPress nog lange tijd als stabiele basis kunnen dienen. Kijk bijvoorbeeld naar Gutenberg, de standaard content editor van WordPress. Deze werkt snel aan zowel de voorkant voor de bezoeker, als aan de achterkant voor de website bouwer of webmaster. Conclusie: WordPress als CMS zal de komende jaren de beste keuze voor jouw website zijn.

Veelgestelde vragen over WordPress
43% van alle websites wereldwijd maakt momenteel gebruik van WordPress als Content Management Systeem. Als we alleen naar websites kijken met een bekend CMS, is maar liefst 64,3% met WordPress gebouwd.
Er zijn meer dan 28 miljoen WordPress websites actief op het internet. WordPress is niet alleen het meest populaire Content Management Systeem om websites mee te bouwen, 97% van alle Blog sites maken gebruik van WordPress.
Zeker! WordPress en haar toegewijde community zijn constant bezig om het platform te optimaliseren en te verbeteren. De Gutenberg editor is een goed voorbeeld hiervan.
Er zijn veel CMS systemen die blijven hangen aan het systeem en technologie dat gebouwd is aan het begin van de zeroes. WordPress heeft in 2018 de nieuwe block-editor Gutenberg uitgebracht. Deze editor kan zeker opboxen tegen de grote drag&drop website builders. Doordat het zo dicht tegen de kern van WordPress aan staat, werkt deze ook nog eens erg snel voor bezoeker en webmaster.
Ja. WordPress kan voor ieder bedrijfsformaat gebruikt worden, van kleine onderneming tot multinational.
Ongeveer 350.000 van de top 1 miljoen websites gebruiken WordPress. Hier zitten dus ook grote namen bij.
Denk hierbij aan: Bloomberg, Etsy, Grammarly, Microsoft, Salesforce, Soundcloud en Zoom.