Het belang van WordPress onderhoud
WordPress is het meest gebruikte open source content management systeem wereldwijd. Het draait op meer dan 27% van alle websites. Het bouwen van een website of blog met WordPress is niet alleen makkelijk, maar ook SEO (zoekmachine) vriendelijk.
Aan de andere kant, of misschien juist omdat WordPress het grootste en meest gebruikt wordt, is het essentieel dat deze wordt onderhouden, met name voor de beveiliging van WordPress. Zwart/wit gezegd: op het moment dit niet gebeurd, is het een kwestie van tijd dat jouw website doelwit is van hackers of spammers.
De term “website-onderhoud” betekent niet dat er één of twee taken worden uitgevoerd. De onderhoudsprocedure omvat specifieke taken zoals:
- Bijwerken van WordPress
- optimalisatie van de databases;
- scannen op malware- of virusbedreigingen
- het herstellen van links die niet meer werken
- verwijderen van spam
- bijwerken van plugins
- en nog veel meer…
WordPress-onderhoud
WordPress moet regelmatig op verschillende niveaus worden onderhouden. Of het nu gaat om de software-update of het controleren van de problemen, alles maakt deel uit van een WordPress-onderhoudsmodel. Hier zijn een paar onderhoudsprocedures die essentieel zijn voor een website of blog gemaakt op WordPress
Wij hebben een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet:
#1 – Update de WordPress plugins
Nieuwe updates worden vaak binnen een of twee maanden uitgebracht, met als resultaat dat nieuwe functies en geavanceerde functionaliteiten worden toegevoegd, die verder helpen bij het verbeteren van website- en blog ontwerp en -prestaties. De belangrijkste componenten die deel uitmaken van software-updates zijn onder meer , thema-updates, plugin-updates, enz. Deze updates geven snelheid en zorgen voor een vloeiende WordPress-website of blog.
# 2 –Oplossen van foutmeldingen
Het oplossen van een foutmelding binnen WordPress is complex en vaak tijdrovend. Over het algemeen wordt aanbevolen dit door een ervaren WordPress ontwikkelaar uit te laten voeren.
Plugin conflicten kunnen worden voorkomen door het regelmatig updaten van WordPress, plugins en thema’s. Het up-to-date houden van je website heeft ook als voordeel dat de gebruikerservaring van de bezoeker goed blijft. Een WordPress website die niet geupdate wordt heeft een grote kans vroeg of laat gehackt te worden.
# 3 – Beheer van de plugins
Plugins van derden voegen extra functies toe aan WordPress. Deze plugins worden uitgebracht door onafhankelijke ontwikkelaars, die geen connectie hebben met WordPress. Wat nog belangrijker is dat wanneer er WordPress-updates worden uitgebracht het de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar is om ervoor te zorgen dat plugins worden bijgewerkt.
Om deze reden is het belangrijk dat wanneer je van plan bent om een plugin te installeren dat je de beoordelingen goed leest en ervoor uitkijkt wanneer de laatste updates zijn uitgevoerd op de plugin. Zodra de plugin geïnstalleerd is moet je de updates bijhouden zodat de plugin kunnen blijven functioneren met WordPress.
# 4 – WordPress zelf updaten
WordPress ontwikkelt snel en wordt vaak geüpdatet. Er woren regelmatig features en functies toegevoegd aan WordPress. Als deze update niet regelmatig word uitgevoerd, wordt de website niet alleen onstabiel, maar is ook minder beveiligd. De website kan worden bedreigd door malware, virusaanvallen, enz. Bovendien kun je een slechte gebruikerservaring krijgen en zal vervolgens de waarde van de website in zoekmachines als Google dalen.
# 5- Regelmatige thema-updates
Thema’s bepalen hoe je website er uit ziet. Dit noemn we ook wel de “look and feel”. Deze thema’s worden regelmatig bijgewerkt om het gebruikersgedrag, de algehele prestaties en de beveiliging te verbeteren en bij te werken. Als je verouderde thema’s gebruikt, zou dit de functionaliteit van jouw website of blog beperken. Dit kan van invloed zijn op jouw vindbaarheid binnen zoekmachines. Als het website thema niet regelmatig wordt bijgewerkt, kan het voorkomen dat jouw website er niet meer uitziet zoals jij, of sterker nog, jouw doelgroep graag zou willen. De bounce rate (bouncepercentage, een vroeg uitstapmoment van de bezoeker) en de conversie (het moment dat je doel bereikt is: contact opnemen, product bestellen etc) zullen als gevolg hiervan kunnen dalen.
# 6- Maak back-ups op een externe server
WordPress werkt snel en stabiel. Dit betekent echter niet dat jouw website 100% veilig is. De kans is en blijft aanwezig dat jouw website wordt gehackt of plotseling uitvalt na een beveiligingsupdate op de server. Door een back-up op een externe server te bewaren, voorkom je dat je website, waarin weken werk zit, volledig verloren gaat.
# 7- Beveiliging en bescherming van websites
Regelmatig kom in het nieuws dat er een lek in de beveiliging van WordPress zit. Er zijn continue (automatische) scripts bezig het internet af te struinen naar deze beveiligingslekken. Op het moment een script in dit lek gedrongen is, kan deze malware op je website installeren. Dit heeft weer tot gevolg dat je website niet of niet goed bereikbaar is. Of erger nog, er wordt spam verstuurd vanaf jouw website of jouw webhosting wordt gebruikt om een hackpoging uit te voeren op een andere website. Op het moment dit voorkomt, zal je een penalty krijgen van Google. Hiermee wordt je score binnen Google omlaag gehaald, en ben je dus minder goed zichtbaar. Gebruik hierom dus ook altijd een beveiligingsplugin. Bij Teqz worden alle websites met een onderhoudsovereenkomst standaard voorzien van iThemes Security PRO.
Waarom een WordPress website regelmatig updaten?
Jouw website is een tool om je doel te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld het verkopen van een product of dienst zijn, of om informatie te verstrekken. Je wilt natuurlijk dat deze informatie te aller tijden bereikbaar is, en het liefst ook nog eens op een nette manier getoond, zonder foutmeldingen.
Conclusie
Het succes van goede website is niet alleen de inhoud, maar ook de bereikbaarheid. Op het moment jouw website niet of niet snel genoeg geladen wordt, zal je (potentiële) klant naar de concurrent gaan. WordPress is een ideaal systeem om jouw doelen te bereiken, mits deze regelmatig onderhouden wordt.