Dit is waarom je niet zomaar een domeinnaam moet opzeggen

Als jouw organisatie een nieuw domeinnaam is gaan gebruiken als hoofddomein, zul je jezelf wellicht afvragen waarom je het oude domeinnaam nog wilt bewaren. Het nieuwe domeinnaam wordt immers gebruikt op al je reclame uitingen, visitekaartjes en je bouwt je SEO en je positie op Google ook op je nieuwe naam. Na verloop van jaren weet je niet eens meer van het bestaan af en wordt je er eigenlijk alleen maar jaarlijks aan herinnerd door de factuur van je hostingpartij. Maar waarom dan toch bewaren? We hebben de antwoorden voor je op een rijtje gezet.

1. Je ontvangt nog mail via dit domein

Dit is direct een groot beveiligingsrisico. Onlangs was in het nieuws dat er miljoenen Burgerservicenummers “gestolen” zijn doordat een jeugdinstelling een domeinnaam heeft laten verlopen. Het is voor kwaadwillenden eenvoudig om een catch-all e-mail in te stellen, waarbij alle, eventueel vertrouwelijke e-mail die nog op dit oude domein binnen komt in te zien en deze informatie in ongewenste handen te laten komen.

2. Je hebt elders nog een account lopen via dit domein

Mocht je nog een account hebben lopen bij een andere website, en er is iemand die hiervan weet (of raadt), is het door middel van de “wachtwoord vergeten” optie kinderspel om een nieuw wachtwoord aan te vragen, en hiermee het account over te nemen. Vooral bij privacygevoelige accounts is dat natuurlijk onwenselijk.

3. Je concurrent gaat er mee aan de haal

De concurrent kan het oude domein laten doorlinken naar zijn eigen website. Zo komen de oude, stoffige klanten, die jouw oude bedrijfsnaam nog kennen en rechtstreeks dit intypen in de adresbalk, bij de concullega uit. Ook bestaat de kans dat ‘boeven’ zich voor jouw organisatie uit gaan geven. Natuurlijk is dit strafbaar, maar daar hebben dergelijke partijen lak aan.

4. Voor de kosten hoef je het niet te laten

Denk je er over om een domeinnaam te laten verlopen om kosten te besparen? Een .nl of .com domeinnaam kost slechts enkele euro’s per jaar. Verdere uitleg lijkt me wel overbodig.

Conclusie: Mocht je een domeinnaam nergens voor gebruikt hebben, is het natuurlijk geen probleem om een domeinnaam op te zeggen. Mocht hier wel een activiteit op hebben gezeten, bedenk dan goed wat je met deze domeinnaam doet.

rienco van koulil

Heb je vragen of advies nodig over een domeinnaam?
Neem dan contact op met Rienco via 0527-86 02 85 of mail info@teqz.nl.